Incendierea terenurilor din Salaj, la foc automat

Incendierea terenurilor din Salaj, la foc automatAlte 15 incendii izbucnite la vegetatia uscata de pe terenurile din mai multe localitati salajene au avut loc in cursul zilelor de luni si marti, dupa ce pompierii s-au luptat, in weekend-ul trecut, cu peste 40 de arderi necontrolate in tot judetul. Odata cu cresterea numarului de incendii a crescut, insa, si numarul persoanelor amendate pentru incendierea terenurilor fara luarea masurilor de prevenire.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum al judetului Salaj, Lucian Jacodi, incendiile inregistrate luni s-au produs in urmatoarele localitati: Zalau (livada Noghei si Dealul Morii), Criseni, Lesmir, Nusfalau, Recea Mare, Ciglean, Rona si Cuceu. Astfel au fost distruse aproximativ 90 de hectare de vegetatie uscata, 15 hectare de litiera de padure si 800 de kilograme de fan. O situatie mai aparte a fost inregistrata in localitatea Lesmir, unde au ars 40 de hectare de vegetatie uscata si circa 15 hectare de litiera de padure. In acest caz, persoana vinovata de producerea incendiului a fost indentificata si amendata, a declarat Lucian Jacodi.

De asemenea, in localitatea Ciglean, focul scapat de sub control a patruns in gradina unei gospodarii, unde a ars circa 800 de kilograme de fan. La Nusfalau, flacarile amenintau sa distruga stalpii de telefonie si fibra optica din vecinatatea unui teren. Salajenii au continuat si marti sa dea alarma pompierilor pentru a interveni la mai multe incendii izbucnite la vegetatia uscata a terenurilor din mai multe localitati.

Actiunile pentru depistarea persoanelor care au provocat arderile necontrolate, realizate de catre pompieri impreuna cu lucratori de la Garda de Mediu, incep sa dea rezultate. Un zalauan a fost identificat si sanctionat pentru nerespectarea masurilor de prevenire a incendiilor in vederea curatarii terenurilor de resturile vegetale.

Pompierii atrag atentia populatiei sa respecte aceste masuri de prevenire, pentru evitarea producerii unor dezastre, respectiv pierderi materiale insemnate ori chiar pierderi de vieti omenesti. Astfel, arderea miristii, vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa numai dupa obtinerea permisului de lucru cu focul. Acesta se solicita de la primaria de domiciliu, iar emiterea lui se face, prin grija primarului, de catre seful serviciului voluntar pentru situatii de urgenta sau persoana desemnata in acest sens.

Arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa cu respectarea urmatoarelor masuri de prevenire a incendiilor: colectarea in gramezi a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cantitati astfel incat arderea sa poata fi controlata; executarea arderii in zone care sa permita propagarea focului la fondul forestier/constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi pe o distanta de cinci metri; asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanenta a arderii; stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pamant a focarelor.

Nerespectarea acestor masuri se sanctioneaza contraventional cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei.

Leave a Comment